De tegenvallende prestaties van vermogensbeheerder Alex stralen fors negatief af op de vermogensbeheertak van BinckBank.

BinckBank is voorzichtiger geworden in zijn doelstellingen voor onderdeel Alex Vermogensbeheer. Dat maakte de internetbroker maandag bekend bij de publicatie van zijn jaar- en kwartaalresultaten.

BinckBank heeft het doel om het beheerd vermogen te laten groeien tot 3,5 miljard euro met drie jaar verschoven naar 2018. Die vertraging hangt volgens het bedrijf samen met tegenvallende resultaten bij Alex in het afgelopen jaar. Het beheerd vermogen bij BinckBank zakte in 2014 met 9 procent naar 1,95 miljard euro.

Negatieve publiciteit Alex raakt BinckBank

Het beheerd vermogen staat volgens Binck mede onder druk door de negatieve publiciteit rond Alex. De afgelopen maanden ontving het bedrijf naar eigen zeggen steeds meer klachten van klanten die stellen verlies te hebben geleden op hun beleggingen via Alex.

De Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) heeft aangekondigd in dat kader een onderzoek te starten, terwijl belangenbehartiger Vermogensmonitor bereid is namens klanten procedures te voeren.

Tot "materiële claims'' heeft dit volgens Binck nog niet geleid, terwijl het nog onzeker is of het onderzoek en de eventuele juridische stappen negatieve financiële gevolgen zullen hebben. Topman Vincent Germyns benadrukte desgevraagd dat Alex heeft gehandeld volgens zijn bekende beleggingsmodel en dat ,,alle afspraken'' op dat vlak zijn nagekomen. Eventuele zaken ziet hij met optimisme tegemoet.

Automatisch handelssysteem Alex laat steekjes vallen

Het automatische systeem voor vermogensbeheer van Alex verruilt in sterk neergaande markten aandelen voor veilige obligaties en doet het omgekeerde als markten stijgen. Maar afgelopen jaar waren de resultaten niet al te best.

De tegenvallende resultaten zijn volgens Binck vooral te wijten aan de zijwaartse beweging die de financiële markten het afgelopen jaar hebben gemaakt, waardoor een duidelijke koersrichting moeilijk te ontwaren was. ,,Het handelssysteem van Alex stapt uit wanneer de markten negatief zijn, maar profiteert ook minder van eventueel herstel”, zei een woordvoerder afgelopen december tegen het Financieele Dagblad.

Geen extra winstuitkering aandeelhouders

Binck draaide maandag ook het besluit om overtollig kapitaal boven de grens van 200 miljoen euro uit te keren aan aandeelhouders voorlopig terug. Volgens Germyns is het op basis van de huidige vooruitzichten ,,niet prudent'' over te gaan tot die uitkering. De doelen voor het aantal transacties van klanten en het geadministreerd vermogen werden wel verhoogd.

BinckBank zag de totale opbrengsten vorig kwartaal met 29 procent dalen tot 41,9 miljoen euro. Die afname was komt vooral door de sterke afname van provisie-opbrengsten, maar ook de rentebaten gingen omlaag. De aangepaste nettowinst zakte met 44 procent naar 12,7 miljoen euro. Het aantal transacties van klanten nam met 16 procent toe tot 2,3 miljoen.

Het nieuwe jaar is volgens Germyns goed begonnen. Het aantal transacties nam volgens hem toe ten opzichte van het toch al hoge niveau in december. Binck werd daarbij gesteund door de volatiele, hoofdzakelijk positieve ontwikkelingen op de beurzen.

BinckBank wil er in de periode tot en met 2018 voor zorgen dat minstens twee derde van de inkomsten komt uit operationele activiteiten met doorlopende provisie-, rente- en vermogensbeheervergoedingen.

Het aantal transacties moet daarbij groeien van 8,6 miljoen in 2014 naar 11 miljoen in 2018, terwijl het geadministreerd vermogen in die periode met 2,5 miljard euro moet toenemen naar 21 miljard euro. Binck mikt de komende jaren ook op een hogere klanttevredenheid.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl